Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του συμβουλίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί καλύτερα η μείωση της φορολόγησης της εργασίας και θα ανταλλάξουν εθνικές εμπειρίες και απόψεις για λύσεις σχετικά με το θέμα.
Να σημειωθεί πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ζώνης του ευρώ και του ΟΟΣΑ που το 2016 και το 2017 αύξησε τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας - άμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές - με τη μέση επιβάρυνση να διαμορφώνεται στο 40,2%, όταν η συνολική επιβάρυνση, σε επίπεδο μέσου όρου στις χώρες του ΟΟΣΑ, μειώθηκε κατά 0,07% στο 36%.
τι ειναι αστυ
Στη βάση αυτή το Eurogroup θα καταπιαστεί με την εξεύρεση των πλέον αποτελεσματικών τρόπων χρηματοδότησης της μείωσης της φορολόγησης της εργασίας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Η άσκηση αυτή δεν είναι απλή ούτε για την ευρωζώνη ούτε για την Ελλάδα δεδομένου ότι η φορολόγηση της εργασίας αποτελεί, κατά μέσον όρο, σχεδόν το ήμισυ των δημοσίων εσόδων στην ευρωζώνη.
γερμανοσ νεα διαφημιση
αρχειο δραστηριοτητων στο facebook
Στην Ελλάδα το αποτέλεσμα της υψηλής φορολόγησης της εργασίας είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για τις οικογένειες με παιδιά σε σχέση με τους άγαμους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οικογένεια με δύο παιδιά που έχει μέσο εισόδημα 31.0001 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει σε φόρους το 30% του μικτού εισοδήματος, ήτοι 9.300 ευρώ, όταν στην Ισπανία οικογένεια με δύο παιδιά που έχει μέσο εισόδημα 34.423 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει σε φόρους το 14% του μικτού εισοδήματος, ήτοι 4.819 ευρώ!
Σήμερα οι υψηλότερες επιβαρύνσεις στη φορολόγηση της εργασίας εντοπίζονται στο Βέλγιο (μέση επιβάρυνση 54%), στη Γερμανία (μέση επιβάρυνση 49,4%), τη Γαλλία (μέση επιβάρυνση 48,1%), την Ιταλία (μέση επιβάρυνση 47,8%) και την Αυστρία (μέση επιβάρυνση 47,1%). Αντιθέτως οι χαμηλότερες επιβαρύνσεις στη φορολόγηση της εργασίας εντοπίζονται στην Ιρλανδία (μέση επιβάρυνση 27,1%), στη Γερμανία (μέση επιβάρυνση 49,4%), τη Γαλλία (μέση επιβάρυνση 48,1%), την Ιταλία (μέση επιβάρυνση 47,8%) και την Αυστρία (μέση επιβάρυνση 47,1%).
Αν και η μείωση της φορολόγησης της εργασίας είναι αυτονόητος σκοπός για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ που επιθυμούν να καταστούν ανταγωνιστικές, ωστόσο δεν είναι και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ως εκ τούτου δεν έχει περιθώρια ελιγμών ούτε στο σκέλος της μείωσης των άμεσων φόρων, ούτε στο σκέλος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου